Ik wil naar de keuring met mijn paard.

Ik wil naar een keuring met mijn paard.
Ik wil naar een keuring met mijn volwassen paard, en nu?

We hebben een mooi paard en dat willen we laten zien. Dus we geven ons op voor de keuring. Maar daarmee zijn niet alle voorbereidingen gedaan. Want hoe presenteren we ons paard nu het best en wat moeten we op de dag zelf doen?

Entingen en keuringsboekje

Allereerst is het belangrijk dat het volwassen paard voldoende geënt is. Dat wil zeggen dat het paard een basisenting heeft gehad en daarna steeds binnen het jaar de herhalingsenting. Is dit niet het geval dan zal er door de dierenarts een nieuwe basisenting gegeven moeten worden. Dit is overigens noodzakelijk voor alle evenementen. Daarnaast is het belangrijk dat het volwassen paard gechipt is en een paspoort heeft. Dit paspoort moet mee naar de keuring, hier wordt het resultaat van de keuring in verwerkt.

Daarnaast weten we middels het keuringsboekje hoe laat we waar moeten zijn, we gaan dus tijdig op pad om niet te laat komen en andere problemen te voorkomen.

Voorbereidingen

Thuis wordt het paard natuurlijk mooi gewassen, de manen en staart gaan in de anti-klit en worden gevlochten om schoon te blijven. Verder toiletteren mag, denk aan het recht bijknippen van de haren uit de oren en die van de baard. Het knippen van sokken etc. is niet gewenst, we willen zo veel mogelijk “behang” zien. Extensions zijn natuurlijk niet toegestaan, hierop zal ook worden gecontroleerd op de keuring. Onderweg naar de keuring hopen we dat het paard mooi schoon blijft.

De keuring

Op de keuring aangekomen gaan we eerst naar het secretariaat. Hier melden we dat we er zijn, we leveren het paspoort in en ontvangen een nummertje. Ook betalen we hier eventueel voor de voorbrenger, de overige kosten zijn al via de bank betaald. Het nummertje wat we ontvangen hangen we aan de linkerkant van het hoofdstel. Een volwassen paard moet altijd aan het bit worden voorgebracht.

In het keuringsboekje staan de tijden waarop we verwacht worden bij de stamboekconsulent en de type-inspectie. Bij de stamboekconsulent wordt ons paard gemeten en de chip wordt gecontroleerd. Ook zal er een foto worden gemaakt. De stamboekconsulent vult de gegevens in op een briefje, dit briefje geven we weer af aan de type-inspectie als we daar komen.

Bij de type-inspectie zorgen we dat het paard er “keuringsklaar” bij staat. De manen en staart zijn uit de vlecht en netjes uitgekamd, het paard heeft geen deken meer om en draagt het hoofdstel met nummer. Eigenlijk moet het paard er nu zo voor staan dat hij meteen met de voorbrenger de ring in zou kunnen. Bij de type-inspectie stellen we het paard zelf op. We letten erop dat het paard netjes recht staat en alert is, dus niet staat te slapen. De type-inspectie bekijkt nu in welk type het paard valt en hangt daar cijfers aan. Dit cijfer telt uiteindelijk mee in de beoordeling door de keurmeesters.  Het is zelfs zo dat dit cijfer bepalend is of het paard het “ster-“ of zelfs “model”predikaat zou kunnen krijgen. Het is dus belangrijk je paard zo optimaal mogelijk te presenteren aan  de type-inspecteurs.

Nadat de paarden gezien zijn door de type-inspectie wordt een lijst opgemaakt. Hierdoor zien wij alle paarden per type in de ring bij de keurmeester. Het tijdstip waarop ons paard dus de ring in gaat wordt nu pas bekend. Luister hierbij goed naar de omroeper zodat je weet wanneer je klaar moet staan. Bij de ring staat een ringmeester, die houdt in de gaten wanneer je aan de beurt bent. Als jouw paard de ring in moet geef je deze (indien je dit wilt en ervoor hebt betaald) aan de voorbrenger. Deze zal het paard netjes opstellen en presenteren voor de jury. De jury wil het paard eerst in stand zien, daarna zal het paard 1 rondje stappen en 2 rondjes draven. Op verzoek van de jury kan er nog een extra rondje stap of draf gevraagd worden. Hierna wordt de uitslag bekend. Paarden met een 1e premie mogen nog even in de buurt blijven, zij maken kans op het dagkampioenschap!

Na de rubrieken volgt het dagkampioenschap en dan zijn de winnaars bekend.

Zodra het paard klaar is kan deze terug gebracht worden naar de trailer. Bij het secretariaat halen we het paspoort weer op, de resultaten zijn daarin inmiddels verwerkt. We leveren nu ook het nummertje weer in. Met een hopelijk tevreden resultaat reizen we weer huiswaarts waar we nagenieten van een mooie dag.

Veulens

Met een veulen werkt het bijna hetzelfde, alleen dan is het van belang dat de moeder correct geënt is en draagt de moeder het hoofdstel, het veulen mag een halster om en wordt los naast de moeder aan de jury getoond.

Het nummertje bevestigen we aan de linkerkant van het halster van het veulen. Bij de stamboekconsulent wordt er een foto gemaakt en wordt het veulen gechipt zodat er een paspoort gemaakt kan worden. Het veulen hoeft natuurlijk niet naar type-inspectie, een veulen typeren is niet te doen (ook jaarlingen en 2-jarigen gaan nog niet naar de type-inspectie).

Doordat een veulen niet getypeerd wordt is vooraf ook de keuringstijd al bekend. Bij de keuringsring staat ook nu de ringmeester die het een en ander in de gaten houdt. Als je een voorbrenger hebt gevraagd en betaald bij het secretariaat zal de voorbrenger het paard overnemen als je aan de beurt bent.

Tijdens het opstellen voor de jury blijft het veulen nog even vast aan het touw, zodra we gaan stappen en draven gaat het veulen los. Ook veulens krijgen een premie en als ze een 1epremie  behalen kunnen ze door voor het dagkampioenschap. 

Door een veulen voor te brengen op de keuring is hij/zij meteen opgenomen in het stamboek.

© NSvT 2018

Delen