Commissie Sport en recreatie

Taken van de Commissie S&R

  • Het stimuleren van de gebruiksmogelijkheden van de Tinker voor het gebruik in sport en recreatie.
  • Mogelijkheden scheppen voor het kunnen behalen van het sportpredikaat en het afleggen van aanleg-, en gebruikstesten.
  • Het ontwikkelen, onderhouden en uitdragen van kennis van gebruik en sport met de Tinker in de voorkomende disciplines. 
  • Stimulatie van de kennis van gebruik en sport bij alle leden en gebruikers van de Tinker. 
  • Het evalueren van aanbevelingen, adviezen en opgedane ervaringen. Het organiseren van evenementen​.

In 2008 introduceerden wij de wedstrijd Bestgaand Rijpaard. Deze wedstrijd is ieder jaar te verrijden tijdens de Centrale Keuring. Belangrijke voorwaarden om mee te doen? Je paard moet minimaal 4 jaar oud zijn en ingeschreven en getypeerd zijn voor het NSvT. Je mag starten met een merrie, hengst of ruin, western of engels gereden, dat maakt allemaal niet uit. Als je paard de stap, draf en galop kent en daarin braaf stuurbaar is komt het goed.
Het doel is om de aanleg van het paard voor de dressuur te toetsen. Dit doen wij aan de hand van een protocol. Het maximaal te behalen aantal punten is 100. De puntentelling geldt als volgt: stap (20), draf (20), galop (20), gedragenheid en souplesse (20) en algemene indruk (20). De wedstrijden worden verreden in een ring van minimaal 20 x 40 meter. De jurering is in de deskundige handen van een ervaren KNHS-jurylid.
De inschrijving voor de wedstrijd verloopt via de mail: nsvtsport@gmail.com. Tijdens de wedstrijd mag 1 ruiter 1 paard per rubriek rijden. Per rubriek zal een winnaar worden uitgeroepen. Is er na de wedstrijd sprake van een gelijke stand, dan is het cijfer voor algemene indruk bepalend. Is er dan nog een gelijke stand dan is het cijfer voor de souplesse/ontspanning bepalend. 
Voor wat betreft de optoming van het paard en de kleding van de ruiter gelden (vooralsnog) geen speciale voorschriften. Het doel is om de Tinker te beoordelen en niet de ruiter. Wel wordt een verzorgde en veilige presentatie op prijs gesteld. Het gebruik van een veiligheidscap is verplicht. Er mag tijdens de wedstrijd geen gebruik worden gemaakt van hulpteugels. Op deze wedstrijd is naast het disciplinereglement ook het veterinair reglement, het I & R reglement en het dopingreglement van de KNHS van kracht. Enting volgens keuringsreglement. www.knhs.nl.

Vanaf 2013 kun je gratis deelnemen aan de rubriek Bestgaand Rijpaard op de Centrale keuring indien je ook meedoet aan de keuring en/of de sportrubrieken. Normale deelname kost 7,50. Dus, ben je toch op de keuring met je paard of rijdt je ook al mee voor de zomercompetitie, schrijf je dan nu meteen in voor Bestgaand Rijpaard. Vermeldt dan ook even waaraan je nog meer meedoet, dan kunnen we hier ook in de planning rekening mee houden.

© NSvT 2018

Delen